Home
Weblogs
Over Hogerop
Shop
Contact
Login voor leden

Weblogs

Jeroen Zonneveld

Het seizoen van de waarheid!

Het seizoen 2012/2013 wordt het seizoen van de waarheid, zowel voor de Skeeve Skaes als voor Duosport. Het bestuur en de directie van de Jaap Edenbaan kondigden eerder een aanbesteding van de schaatsschool aan.

Na onderzoek van de schaatsschoolmarkt kwamen zij er, net als de Vrienden eerder, achter dat er helemaal geen markt van schaatsscholen bestaat. Duosport is de enige grote schaatsschool, die op negen ijsbanen schaatslessen verzorgt. Duosport heeft tot op heden dan ook nog niets van het bestuur en de directie ontvangen wat duidt op de start van een serieuze aanbesteding.

Intussen loop het contract met Duosport gewoon aan het eind van dit seizoen af. Er is tot nu toe geen enkel gesprek geweest over een eventueel nieuw contract. Zoals het er nu uitziet, is dit dus het laatste seizoen van Duosport op de Jaap Edenbaan. Dat dit reëel is, blijkt uit een presentatie die de directie onlangs gaf aan de baancommissie, waarin overigens nog sprake was van een aanbesteding.

Wat betreft de Skeeve Skaes is het wachten op de uitspraak van de Hoge Raad, die ergens dit seizoen wordt verwacht. Mocht de Skeeve Skaes verliezen, dan moeten het bestuur en de directie van de ijsbaan gaan onderhandelen over een afkoopsom. Volgens deskundigen gaat dat de baan rond de acht ton kosten. Weggegooid gemeenschapsgeld, want het is allemaal niet nodig.

Nu hebben de drie bedrijven, Waterman, Duosport en de Skeeve Skaes, de handen ineen geslagen. Zij hebben als JEbaan subsidie aangevraagd aan de gemeente Amsterdam zodat zij gedrieën zelf de baan kunnen gaan exploiteren. Uit het plan dat aan de subsidieaanvraag ten grondslag ligt, blijkt dat het de gemeente vier tot zeven ton gaat schelen aan subsidiegeld. Bovendien gaan de drie bedrijven zorgen voor meer kwaliteit op en rond de baan en voor zomeractiviteiten. En, niet het minst belangrijk, gaan zij een compleet nieuwe schwung geven aan het schoolschaatsen voor duizenden kinderen. Dat is nodig omdat het jeugdschaatsen bij alle verenigingen, behalve Hard gaat ie, al enige tijd terugloopt. De termijn waarop de gemeente moet reageren op de subsidieaanvraag loopt tot 16 november. Bij afwijzing bestaat nog de mogelijkheid van bezwaar open.

De Vrienden van Jaap Eden hebben het hele plan met de initiatiefnemers besproken en zijn er enthousiast over. Vooral omdat in de nieuwe structuur van JEbaan de verenigingen en de gebruikers serieus worden genomen. Zij krijgen een plaats in de in te stellen gebruikersraad. Ook de Vrienden zullen hieraan gaan deelnemen.

Inrijden: 5 ronden, eerste 3 ronden echt rustig rijden, niet te diep zitten en alleen druk voelen.

Wij vinden het belangrijk dat we nu zo snel mogelijk gaan werken aan een breed draagvlak onder het plan. Daarom organiseren de Vrienden samen met de groep van bezorgde oud-bestuurders van de ijsbaan een bijeenkomst in de Skeeve Skaes. Op deze bijeenkomst, bedoeld voor alle verenigingen en schaatsers, staat de vraag centraal hoe we de gemeenteraad kunnen overtuigen van het nut van het JEbaan-plan. Houd dus je email in de gaten.

Jeroen Zonneveld
voorzitter Vrienden van Jaap Eden

Terug naar overzicht met weblogs