Home
Weblogs
Over Hogerop
Shop
Contact
Login voor leden

Weblogs

Mark Hakkeling (Duosport)

Arbeid en rust

In deze blogs, op uitnodiging van Hogerop, zal ik schrijven over zaken waarvan ik denk dat ze jullie (hogeroppers) interesseren. Ik schrijf natuurlijk over schaatsen, schaatstechniek, trainingsleer en alles wat daarmee samenhangt omdat dat is wat mij en jullie bindt.

Zo aan het begin van het seizoen zie ik dat iedereen weer goed schaatst. Druk tegen het ijs, goede houding, timing best o.k. Je zou denken, dat moet wel een heel goed seizoen worden als iedereen alleen nog maar beter wordt. In de loop van het uur wordt het echter allemaal wat moeilijker. De benen willen niet meer wat het hoofd denkt te kunnen. Niet gek natuurlijk.

Moe worden van schaatsen betekent dat je goed kunt schaatsen. Dit lijkt een tegenstelling maar is het niet. Om vermogen te kunnen leveren op het ijs en moe te kunnen worden moet je goed kunnen schaatsen. Schaatsen is een technische sport die je goed moet beheersen om veel spieren te kunnen gebruiken. Meer beginnende schaatsers krijgen alleen zere voeten en onderbenen. Hele goede schaatsers kunnen na 2 a 3 minuten volkomen uitgewoond zijn.

Dat jullie moe kunnen worden van schaatsen is dus een goed teken. Jullie kunnen schaatsen. Het betekent ook dat schaatsen een onderdeel is van je trainingsprogramma en wil je beter worden/trainen dan moet je met wat trainingsregels rekening houden.

Training betekent je lichaam enigszins uitputten met als reactie dat er daarna herstel en zelfs superherstel optreedt en je beter wordt dan je was.

Hoe nu om te gaan met rust?

Heb je veel:

  • snelheidswerk gedaan en zware benen ==> 1 √† 2 dagen rust.
  • rondjes gereden zonder echte snelheid==> volgende dag mag je weer.

Hoe zou je week er uit moeten zien?

  • Kun je twee keer per week trainen ==> 2 keer per week schaatsen
  • Kun je drie keer per week trainen ==> 2 keer schaatsen en 1 ¬†conditietraining
  • Kun je meer dan drie keer per week trainen ==> Dan train je in de verhouding: 2 keer schaatsen, 1 keer conditietraining en 1 keer krachttraining.

Volgende keer nog iets meer hierover en hoe om te gaan met fysieke wedstrijdvoorbereiding en rust er na.

Terug naar overzicht met weblogs