Nieuws
Trainingen
Wedstrijden
Over Hogerop
Weblogs
Shop
Login voor leden

Weblogs

Mark Hakkeling (Duosport)

Ingeloot en nu

Je bent ingeloot of verwacht de 11 steden een dag voor of 2 dagen na de grote tocht te gaan rijden. Hoe daar op voor te bereiden? Deze vraag werd mij gesteld door een schaatser van Hogerop en nu is de tijd hierop te anticiperen.

Naast de wedstrijdrijders, die wekelijks marathons rijden van 100 ronden en trainen voor de 200 kilometer wedstrijd op de weissensee in 5 uur, zijn de meeste van ons gewone stervelingen die voor die tocht in Friesland rond de 10 a 12 uur nodig hebben.

Hoe kun je je daar op voorbereiden?

Je moet je dan de volgende vragen stellen:

  1. Hoe snel kan ik schaatsen (hoeveel rondjes in een uur op de ijsbaan)?
  2. Hoe lang moet ik dan schaatsen over ruim 200 km?
  3. Hoeveel tijd heb ik om me voor te bereiden?

Voor vraag 1 neem ik even een aanname van 60 rondjes gemakkelijk per uur op de Edenbaan (zonder zweten). Dit zijn rondjes van gemiddeld 1 minuut. Je snelheid is dan 380 meter(je rijdt geen buiten bochten) keer 60 is 22,8 km per uur.

Zou je dit gemiddeld in Friesland rijden, dan rijd je de tocht in ongeveer 9 uur. Er zitten natuurlijk klunplekken in het parcours en als je ingeloot bent mag je stempelen. Daartegenover staat dat je minder bochten in het parcours tegenkomt dan op de 400 meter baan. Je zult er dus langer over doen, maar die gemiddelde snelheid is wel iets waar je wat mee kunt.

Vraag 2 is ook al beantwoord, blijft vraag 3 over. Die moet jezelf beantwoorden. Zo wie zo begint nu de voorbereiding(of was die al lang begonnen?). Je hebt enerzijds dus nog tijd maar heb je in de week tijd om te trainen?

Wat moet je kunnen om deze tocht recreatief te rijden

  1. Vooral lang achter elkaar rustig (22,8 km per uur of jouw eigen tempo) en goed kunnen schaatsen.
  2. Lang achter elkaar kunnen sporten
  3. Kunnen eten en drinken tijdens het schaatsen of in hele korte pauzes
  4. Je niet gek laten maken

Om met antwoord 4 te beginnen. Dit is een mentale opdracht. Je moet heel lang achter elkaar schaatsen.

  • Snel beginnen betekend vaak halverwege erg vermoeid zijn en daardoor coördinatie verliezen (kost energie en er is meer kans op vallen)
  • Je moet heel regelmatig eten en drinken. Elk half uur bijtanken. In de gekte vergeet je het de eerste 3 uur en daarna krijg je je energie tekort niet goed meer aangevuld.
  • Als je met meerderen bent, ga niet harder dan goed voor je is en als de anderen jou echt niet bij kunnen houden, splits de wegen.
  • Denk alleen maar bij jezelf. Dit moet ik 10 uur(of langer of korter, afhankelijk van de eerste 2 vragen) volhouden dus ik kies de snelheid die daarbij hoort.

Antwoord 3 heeft te maken met 4. Je moet blijven eten en drinken. Je verbruikt veel energie en vocht met sporten in de kou. Zorg dat je spullen bij je hebt(rug of heup tasje) en koop waar nodig.

Als je eet en drinkt terwijl je rustig door schaatst, koel je niet of minder af en maak je ongemerkt je kilometers. Een pauze van een kwartier kost ongeveer 5 kilometer en rustig rijdend rust je beter uit dan stilstaand.

Antwoord 1 en 2 gaan over trainen in de voorbereiding. Ja, dit kun je allebei trainen. Je zou het kunnen combineren door een dag lang te schaatsen op de baan. Klinkt wat saai en moeilijk uit te voeren dus misschien is het beter om te splitsen.

Wat je zou moeten doen naast je gebruikelijke trainingen onder leiding van een trainer van Hogerop:

  • Minimaal 1 keer in de week een uur lang rondjes rijden zonder te stoppen.
  • Elke week (of een keer in de 2 weken) een langere tocht maken op de fiets/skeelerend of misschien nordic walkend van ongeveer 3 uur waarbij je elk half uur iets eet en drinkt. Dat het winter is en koud is goed, want dat is het tijdens een 11 stedentocht ook. Kleed je zorgvuldig aan en wen aan lang bewegen in de koude met goed eten en drinken (Voor de ouderen onder ons, denk aan Jan Roelof Kruithof die jaren de alternatieve 11 stedentocht won en trainde in een vriescel).
Terug naar overzicht met weblogs